Tips som hjälper dig att hitta ett bra domännamn


Vad utgör egentligen en bra domän? Idag försöker vi gå igenom vad det är som gör en domän attraktiv att använda sig av när man ska göra en hemsida och vi har listat några tips nedan som är värt att tänka på när man ska välja en domän. 

1. Detta kan låta självförklarande men först och främst måste du se till att du själv tycker om domänen. Domänen är ett sätt för dig att uttrycka dig på och om du vill ha en hemsida för dig eller ditt företag på den vill du också trivas med namnet och känna att du har gjort ett bra val.

2. En kort domän är i regel bättre än en längre domän. Med det sagt ska du inte välja en domän bara för att den är kort utan också att den betyder något för dig och för gästerna på din hemsida. 

3. Riktiga ord är oftast bättre än påhittade ord då det är lättare att komma ihåg.

4. En domän som låter bra är subjektivt men exempelvis är Ywqzr svårare att uttala än Kalas (som dessutom är ett svenskt ord). Ett riktigt ord som är enkelt att uttala gör också att det lättare går att tala om domänen och sprida vidare utan att eventuella gäster på din hemsida har svårt att stava till sig rätt domän.

5. Bindestreck bör undvikas i ett domännamn då det inte ser särskilt snyggt ut och dina besökare måste komma ihåg att det är ett bindestreck i namnet.

6. Är det lätt att stava till domännamnet är det en bonus så att besökaren inte landar på någon annans domän av misstag.

7. Svenska och Engelska är de två mest talade språken i Sverige och beroende på om du vill ha en svensk eller internationell sida gör sig dessa två språken bra i din vokabulär.

Förhoppningsvis hjälpte några av de här tipsen dig på vägen att hitta en domän som passar dig. God jul och gott nytt år önskar Heter.se!